Codul negru

Carnea albă, stratificată, cu textură catifelată, a codului negru are un gust uimitor, indiferent de modul de preparare. Gustul dulceag, delicat și, în același timp, destul de intens al codului negru de Alaska oferă posibilitatea folosirii acestuia la prepararea celor mai diverse bucate – de la cele mai simple până la cele sofisticate.

Deși acest pește alb de cea mai înaltă calitate poate atinge o lungime de până la un metru și cântări până la 18 kg, mărimea medie a codului negru pus în vânzare este de aproximativ 60 cm în lungime, iar masa este de până la 4,5 kg. Datorită conținutului înalt de grăsimi, codul negru de Alaska are un gust intens și suculent, fiind ideal pentru copt.

Primii care au apreciat codul negru la justa lui valoare au fost indienii din tribul Maka, încă acum câteva sute de ani. Aceștia foloseau pentru pescuit sfori din alge și cârlige din tsuga – un conifer care crește în America de Nord. Astăzi cea mai mare parte din codul negru de Alaska este pescuit cu paragate, în apele reci și adânci ale Mării Bering sau Golfului Alaska, unde se găsește cea mai mare populație de cod negru. Iar după ce codul negru este descărcat pe țărm, acesta este, de regulă, congelat, după care, de cele mai multe ori, este afumat.

Codul negru de Alaska reprezintă o sursă valoroasă de proteine de înaltă calitate, precum și de microelemente, printre care iodul, fosforul, magneziul, cuprul, fierul, zincul și calciul. Carnea de cod negru conține grăsimi polinesaturate, fiind astfel ideală pentru dietele cu un conținut scăzut de colesterol.

Carnea suculentă, cu textură specifică și un gust extraordinar, este o adevărată savoare. Nicio altă specie de pește din Alaska nu posedă astfel de caracteristici distinctive precum codul negru. Datorită file-ului alb ca zăpada și texturii impecabile, carnea codului negru de Alaska este ideală pentru coacere, prăjit pe tigaie sau fiert.

Rafinament și, în același timp, folosire pe larg în bucătărie.
Mulți amatori ai fructelor de mare pot descrie amănunțit meritele codului negru. Aceștia știu de unde să cumpere pește de calitate și cu ce este mai bine să-l combine. Însă ei nu știu probabil că în realitate codul lor preferat nu este cod. Chiar dacă peștele dat chiar arată precum codul, acesta nu face parte din familia Gadidae, ci din familia Anoplopomatidae – pești care se găsesc în partea nordică a Oceanului Pacific. Carnea acestui pește uimitor, care se găsește în apele reci și adânci ale Mării Bering și Golfului Alaska, este renumită pentru conținutul înalt de grăsimi, ceea ce îi conferă o consistență și un gust deosebit. În plus, carnea codului negru pescuit în Alaska conține mulți acizi grași Omega-3, care transformă acest pește într-o sursă minunată de proteine de înaltă calitate și îl face să fie un produs foarte gustos.

Tot asortimentul de pește și fructe de mare din Alaska este sălbatic și ecologic. Pescuitul acestora are loc în mod rațional, cu scopul de a păstra și pe viitor belșugul de pește și fructe de mare. Alaska chiar se mândrește cu populația de cod negru, care este cea mai mare din lume, iar pentru păstrarea acesteia și asigurarea pescuitului rațional sunt stabilite norme și reguli rigide. Pescuitul codului negru se face cu paragate și capcane. În stare proaspătă codul negru pescuit în Alaska este disponibil din luna martie până la jumătatea lunii noiembrie, iar în stare congelată acest pește gustos poate fi găsit pe tot parcursul anului.