Creșterea imunității în sarcină cu pește sălbatic de Alaska

Creșterea imunității în sarcină cu pește sălbatic de Alaska
Dincolo de modificările de ordin psihologic și fizic, perioada sarcinii aduce și schimbări subtile la nivelul funcționării sistemului imunitar. Pentru a putea permite instalarea și dezvoltarea embrionului fără ca organismul să aibă reacții de respingere, sistemul imunitar slăbește în perioada gravidității, motiv pentru care crește riscul contactării diverselor infecții virale sau bacteriene. Cum ne putem ajusta dieta pentru a ne întări sistemul imunitar și ce rol joacă peștele sălbatic de Alaska?
Peștele sălbatic de Alaska - Conținut bogat în proteine.

  • Proteinele reprezintă aproximativ 20% din organismul nostru, ele fiind responsabile de întărirea țesuturilor și a sistemului imunitar, având și un rol cheie în procesul de oxigenare a țesuturilor. Acestea ocupă un loc central și când vorbim de alimentația din timpul sarcinii, fiind responsabile de formarea și dezvoltarea corespunzătoare a noilor țesuturi și organe, de la cel muscular la cel cerebral. În plus, atunci când optăm pentru peștele sălbatic și nu pentru cel de crescătorie ne asigurăm de calitatea superioară a acestor nutrienți, proveniți din apele pure și înghețate din Alaska.
  • Somonul de Alaska, indiferent de specie, este unul dintre peștii sălbatici cu cea mai mare cantitate de proteine, ușor asimilabile. Dacă somonul de tip King sau Keta oferă 22g de proteine la o porție de 85g, iar Alaska Coho și cel roz aduc un aport de 20 și respectiv 21g de proteine/85g, somonul Alaska Sockeye deține supremația cu un conținut de 23g de proteine pe porție. Codul negru de Alaska sau cel Pollock oferă o alternativă la fel de bună – între 15 și 16g de proteine/85g – mai ales dacă luăm în calcul și numărul scăzut de calorii – 70 calorii/85g. Icrele proaspete ale somonului sălbatic oferă însă cea mai mare cantitate de proteine – 9g la o porție de aproximativ 28g.
Vitamina D - excelentă susținere pentru imunitate.

  • Peștele și fructele de mare sălbatice sunt o excelentă sursă naturală de Vitamina D, vitamină hormon pe care foarte rar o putem asimila din alimente. Datorită ciclului de viață natural, în apele pure și sălbatice, multe dintre speciile de fructe de mare de Alaska, dar și somonul de Alaska, oferă chiar necesarul zilnic de vitamina D, într-o singură porție.
  • Astfel, 85 g de somon Sockeye conțin 14,2 mcg de vitamina D, în timp ce somonul roz are 11 mcg pe aceeași cantitate, în contextul în care doza zilnică recomandată de vitamina D, pentru o persoană între 19 și 70 de ani, este de 15 mcg (chiar și pentru persoanele însărcinate sau care alăptează). Consumul acestui tip de carne devine cu atât mai important în perioadele pe care le petrecem mai mult în casă, când secreția de vitamina D cu ajutorul soarelui este practic imposibilă.
Omega 3 – Reglează flora intestinală și sprijină imunitatea.

  • Din ce în ce mai multe studii ne arată că imunitatea începe în intestin, aflându-se în strânsă legătură cu echilibrul florei intestinale. Datorită conținutului mare de Omega-3, consumul regulat de somon sălbatic de Alaska și de pește de Alaska în general, ajută la creșterea diversității și abundenței bacteriilor bune de la nivelul florei intestinale. De asemenea, participă la diminuarea gradului de inflamație, mai ales în cazul persoanelor care suferă de Sindromul Intestinului Permeabil și Sindromul Intestinului Iritabil.
  • Un astfel de remediu natural vine și ca un ușor pansament gastric, mai ales că remediile clasice folosite în gripe și răceli – de la antiinflamatoare, la antiseptice și chiar antiobiotice (în caz de complicații) – pot provoca dezechilibre destul de neplăcute la nivelul mucoasei gastrice, mergând până la disbioză. Nu mai este o surpriză că procentele în ceea ce privește doza zilnică recomandată de Omega 3 avantajează extrem de mult consumul de somon sălbatic de Alaska. De exemplu, o porție de 200g de somon Sockeye oferă lejer necesarul zilnic de Omega 3 pentru un adult de peste 18 ani, femeie sau bărbat.
  • Studii multiple au arătat că acizii grași Omega-3 au rol important în reglarea și prevenția afecțiunilor cardiovasculare, participă la îmbunătățirea funcției cardiace prin stabilizarea activității electrice la nivelul inimii, consolidează vasele de sânge și diminuează procesele inflamatorii. Tot prin consumul regulat de Omega-3 se aduce o îmbunătățire a circulației sângelui, minimizându-se riscul formării cheagurilor de sânge. Acidul Omega-3 are rol și în transferurile dintre celulele creierului, reglează secreția hormonală și contribuie la dezvoltarea și refacerea țesutului neuronal.
Seleniul - doza zilnică recomandată într-o masă gustoasă.

  • Seleniul are rol atât în prevenția, cât și în grăbirea vindecării de gripă și răceală. Deși este mai cunoscut publicului larg pentru păstrarea funcționării normale a glandei tiroide, seleniul are puternice recomandări în susținerea sistemului imunitar. Doza zilnică recomandată de seleniu este 55 mcg pentru adolescenţi şi adulţi, 60 mcg pentru femeile însărcinate şi 70 mcg în perioada de alăptare. Acestea fiind spuse, este bine de știut că somonul de tip Keta conține 40mcg pe 85g, iar somonul Sockeye și cel roz au 30 mcg, pe aceeași cantitate. Acest lucru ar însemna că o porție de mâncare pe bază de pește de Alaska acoperă cu ușurință acest necesar zilnic.
  • Dincolo de seleniu, Omega-3 și vitamina D, peștele sălbatic de Alaska conține fier, potasiu și vitamina B12. Aceasta din urmă este necesară pentru buna funcționare a creierului, sistemului nervos și a celulelor albe de la nivel sângelui, esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Vitamine și minerale cheie pentru dezvoltarea fătului.

  • În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale necesare sarcinii, o porție de 28,3g de icre ale somonului sălbatic pune la dispoziție 10% din doza zilnică recomandată de Vitamina A – cu importanță semnificativă în menținerea sănătății membranelor celulare și în diminuarea riscului de dezvoltare a atrofiei de retină sau a cecității.
  • Pe perioada sarcinii, necesarul de fier crește din cauza dublării volumului de sânge, iar somonul sălbatic de tip King este o variantă sănătoasă și naturală de sporire a acestui aport. Un deficit de fier în timpul gravidității aduce un risc crescut de apariție a anemiei atât la mamă, cât și la bebeluș.
  • Somonul sălbatic de tip Coho este și una dintre sursele de calciu, element cu rol important în dezvoltarea sistemului osos și dentiției în cazul copiilor. O lipsă de suplimentare a calciului în alimentația din timpul sarcinii poate duce la producerea unui deficit în cazul mamei și implicit apariția crampelor musculare și chiar o creștere a riscului de osteoporoză în viitor.
Important: Principalele tipuri de somon sălbatic de Alaska disponibile pe piața din România sunt Keta, Sockeye și somonul roz. Pentru a fi siguri că mergeți pe alegerea pură și sănătoasă, tot ce trebuie să faceți este ca, independent de producător, să căutați pe eticheta produsului specificația FAO 67, sau formularea somon de Alaska.