Icrele somonului de Alaska

Apele reci și pure din Alaska reprezintă un mediu de viață firesc și sănătos pentru cinci tipuri de somon sălbatic de Alaska. Anual acest mediu bogat ne dăruiește tone de pește de înaltă calitate, carnea căruia având un gust uimitor și o textură unică. Acești somoni sălbatici ne oferă cele mai minunate icre din lume, adică tot ce are mai bun somonul de Alaska.

Icrele somonului de Alaska sunt un produs natural, bogat în proteine și acizi grași Omega-3. Din icrele somonului de Alaska se prepară, în principal, două feluri de delicatese: icre sărate și icre uscate („sujiko").

Deseori fiind numite „aurii" sau „rubinii", icrele somonului de Alaska sunt un produs alimentar valoros. Dată fiind valoarea economică a icrelor somonului de Alaska, procesarea acestora se face sub control strict, avându-se grijă de viitoarele generații. Respectarea regulamentului prevăzut de constituție și monitorizarea permanentă a gospodăriilor piscicole din Alaska, care pescuiesc somoni, garantează că următoarele generații de locuitori din Alaska vor putea, de asemenea, savura icrele somonului de Alaska.

De regulă, icrele de somon de înaltă calitate au o culoare roșie-portocalie aprinsă și uniformă, iar la interior acestea au culoarea și consistența mierii. Icrele trebuie să fie strălucitoare și ușor transparente, întregi (nedeteriorate și nestrivite) și să se separe ușor una de alta. În general icrele sunt sortate după dimensiunea granulelor (cu cât acestea sunt mai mari, cu atât este mai bine), după conținutul de sare (cu cât mai puțină, cu atât mai bine), precum și după conținutul de apă (cel mai bine este când acesta este egal cu zero). Granulele de înaltă calitate trebuie să fie tari, dar elastice, și nu trebuie să crape atunci când sunt presate. Icrele somonului de Alaska trebuie să fie moi, să aibă un miros plăcut și un gust intens.

Pentru a crește siguranța produsului și termenul de păstrare a acestuia, o parte din icrele din somon sunt vândute în formă pasteurizată. Pasteurizarea nu influențează considerabil gustul produsului. Un produs pasteurizat poate fi puțin mai moale, mai deschis la culoare și mai puțin strălucitor, decât un produs nepasteurizat. Pentru produsul nepasteurizat este caracteristic, de asemenea, conținutul mai mare de apă. În general, procesul de pasteurizare este suportat mai ușor de icrele de o calitate mai înaltă.

Unii producători din Alaska pun icrele pe platouri ambalate într-un mediu gazos modificat. Acestea sunt platouri închise ermetic, care fie sunt umplute cu azot, pentru a elimina oxigenul, fie conțin pungi cu granule care absorb oxigenul. Minimizarea procesului de oxidare a grăsimilor conținute în icre poate crește termenul de păstrare a acestora în stare congelată.


Păstrarea

Pentru a crește termenul de păstrare a icrelor de somon, acestea pot fi congelate. La fel ca în cazul pasteurizării, produsele de înaltă calitate sunt mai potrivite pentru congelare. În timp ce alte tipuri de icre, precum cele de nisetru, nu sunt potrivite pentru congelare, icrele de somon au un înveliș gros, care protejează granulele împotriva deteriorării. Din cauza conținutului de sare icrele de somon îngheață la temperaturi joase. Pentru a le păstra o perioadă îndelungată se recomandă congelarea acestora la -40° C. Pentru a păstra calitatea produsului, decongelarea trebuie să se facă lent. Icrele în ambalaje en-gros se păstrează, de regulă, congelate la o temperatură sub -10° C.

SOMON KETA, Oncorhynchus keta
Pescuitul somonului Keta de Alaska se face la sfârșitul verii. Icrele acestuia au culoarea roșu deschis, cu o nuanță portocalie pronunțată. Icrele de Keta reprezintă cel mai popular tip de icre de somon și sunt apreciate pentru granulele mari. Mărimea granulelor icrelor de Keta de calitate superioară este de 5 mm și mai mult; conținutul de sare – 2,5-3,5%, iar conținutul de apă este egal cu zero.* Icrele de Keta sunt, de asemenea, apreciate pentru gustul lor, termenul lung de păstrare și sunetul „spargerii" acestora în gură.

SOMON ROZ, Oncorhynchus gorbuscha
Pescuitul somonului roz de Alaska – cea mai mică și mai răspândită specie de somon de Alaska – se face la sfârșitul verii. Icrele de somon roz sunt de culoare portocalie, cu o nuanță ușoară de roz. Mărimea granulelor icrelor de somon roz de calitate superioară este de 3,5 mm și mai mult, conținutul de sare – 2,5-3,5%, iar conținutul de apă este egal cu zero.* Icrele de somon roz sunt apreciate pentru gustul lor fin dulceag și termenul lung de păstrare.

SOMON NERKA, Oncorhynchus nerka
Pescuitul somonului Nerka de Alaska se face, în principal, la mijlocul verii. Icrele de Nerka sunt de culoare roșu aprins, iar granulele sunt mult mai mici ca mărime decât granulele altor specii de somon. Cea mai mare parte a icrelor de Nerka se vinde în membrană (sacul protector) (precum „sujiko"), iar o anumită parte este folosită pentru producerea icrelor granulate. Mărimea granulelor de Nerka de calitate superioară este de 2,5 mm sau mai mult, conținutul de sare – 2,5-3,5%, iar conținutul de apă este egal cu zero.* Icrele de Nerka pot avea un post-gust firesc puțin amărui și un termen mai mare de păstrare, în comparație cu alte tipuri de icre de somon, ceea ce se explică prin prezența acizilor grași în acestea.

SOMON COHO, Oncorhynchus kisutch
Somonul Coho de Alaska se împerechează mai târziu și, de regulă, depune icrele tot mai târziu decât alte specii de somon. Granulele icrelor de Coho au mărime medie și o culoare mai degrabă roșie, decât portocalie. Mărimea granulelor icrelor de somon Coho de calitate superioară este de 4,5 mm și mai mult, conținutul de sare – 2,5-3,5%, iar conținutul de apă este egal cu zero.* La fel ca în cazul icrelor de Nerka, icrele de Coho au un post-gust fin amărui firesc și un termen mai mic de păstrare, datorită instabilității de acizi grași conținuți în acesta.

SOMON CHINOOK, Oncorhynchus tshawytscha
Somonul Chinook de Alaska se împerechează mai devreme decât toate celelalte specii de somon, iar pescuitul acestuia în Alaska se face în decursul întregului an. Cu toate acestea, este de menționat faptul că icrele de Chinook sunt obținute doar în lunile de vară. Somonul Chinook, la fel ca somonul Keta, are granule mari. Mărimea granulelor icrelor de Chinook de calitate superioară este de 5 mm și mai mult, conținutul de sare – 2,5-3,5%, iar conținutul de apă este egal cu zero.* Icrele de Chinook au un gust bogat și intens, fiindu-le specific sunetul de „spargere" în gură.


Proprietățile nutritive

Carnea de somon de Alaska este renumită pentru conținutul înalt de acizi grași Omega-3, benefici pentru inimă și pentru proteine. Conținutul de acizi grași Omega-3 și proteine în icrele de somon depășesc conținutul de astfel de acizi și proteine din carne. În plus, icrele somonului de Alaska sunt bogate în vitamine și minerale importante.
Conform analizei efectuate în cadrul laboratorului Medallion Labs, în anul 2004.

Rezultatele sunt publicate cu acordul Asociației producătorilor de fructe de mare (Seafood Products Association), Seattle, statul Washington

Observație: Datele sunt bazate pe analiza valorii nutritive a icrelor somonului roz de Alaska, care posedă proprietăți nutritive specifice pentru icrele majorității speciilor de somon de Alaska. Cu toate acestea, valorile reale pot varia în funcție de specia de somon și specificațiile producătorilor concreți.