Somonul de Alaska

Apele curate şi reci din Alaska au o rezervă uriașă de somon de Pacific. Având un gust impecabil, inconfundabil de pește sălbatic, este ușor de înțeles de ce somonul de Alaska este popular în rândul consumatorilor de pește din întreaga lume.

Somonul de Alaska face parte din genul Oncorhynchus. Denumirea este compusă din două cuvinte greceşti, cuvântul „onco" – cârlig sau spin, şi „rhyno", care înseamnă nas, acesta observându-se la masculii somonului în sezonul de împerechere, care dezvoltă un nas încovoiat. Amplasarea la distanță a zonelor de prindere a somonului și standardele stricte de siguranță a peștelui și fructelor de mare garantează că aceste produse nu conțin poluanți. Somonul prins în apele curate și pure din Alaska este bogat în substanţe nutritive. Somonul este o sursă importantă de proteine slabe şi de acizi grași Omega-3 cu lanț lung, cum ar fi DHA si EPA (acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic), prezente numai în resursele maritime.

Somonul în Alaska este sălbatic și, de aceea, există o variabilitate naturală a numărului de somoni care revin în cursul apelor dulci pentru a se reproduce. Spre deosebire de populațiile din alte părți ale lumii, populațiile de somon din Alaska nu sunt în pericol sau pe cale de dispariție. În Alaska, somonul se găsește din abundenţă de mii de ani, iar pescuitul somonilor este gestionat astfel încât să asigure abundența sa și în viitor. În Alaska, viitorul populațiilor de pește și fructe de mare, precum și al mediului înconjurător sunt mai importante decât oportunitățile pe termen scurt pentru pescuitul industrial. Pescuitul este gestionat astfel încât să asigure provizii durabile de pește și fructe de mare produse în apele din Alaska, după cum se prevede în constituția statului.

Somonii din Alaska sunt specii anadrome: peştii tineri își încep viața în ape dulci și, ulterior, migrează spre zone cu apă sărată, unde se dezvoltă pe deplin, întorcându-se în apele dulci native pentru reproducere sau pentru a depune icrele. Somonului de Alaska îi este caracteristică semelparitatea, adică se reproduce o singură dată în viață. Există cinci specii de somon care sunt pescuite în scopuri industriale în Alaska.

  • Somon regal, Chinook, Onkorhynchus tschawytscha
  • Keta, Chum, Oncorhynchus keta
  • Somon roz, Cocoșat, Oncorhynchus gorbuscha
  • Nerka Roşu (Somon Roşu), Oncorhynchus nerka
  • Coho, Argintiu, Oncorhynchus kisutch

Procentajele capturii industriale de somon în Alaska (media pe 10 ani, 2006 – 2015).

  • Somon roz 65%
  • Nerka 23%
  • Keta 9%
  • Coho 2%
  • Chinook <1%

În funcție de specie și chiar în cadrul aceleiași specii, somonii petrec între unu și cinci ani până la maturitatea deplină, înotând în apele din largul coastelor Alaskăi și realizând mari migrații în Golful Alaska și Marea Bering. Somonii adulți se întorc pe cursul acelorași ape dulci în care au eclozat. Femela depune de la 2000 la 5000 de icre în „movila" rezultată prin formarea unui cuib în pietrişul de pe albia apei, iar masculul fertilizează icrele. După depunerea icrelor, somonii adulți mor, iar trupurile lor oferă substanțe nutritive esențiale cursurilor de apă și ecosistemului montan din împrejurimi.

Unele populații de somon roz au o tendință de înmulțire diferită pentru anii pari și impari. Într-un an se va produce o cantitate mai mare de peşte decât în anul următor şi această tendinţă a micşorării şi a creșterii se schimbă cu trecerea timpului.

Existența populației indigene din Alaska este, de mii de ani, strâns legată de somonul prins în zonele tradiţionale de pescuit. În scopul de a asigura condițiile necesare pentru ca populația indigenă și rurală din Alaska să poată practica metode convenționale și tradiționale de pescuit, legile statale și federale acordă prioritate pescuitului de subzistență în fața altor utilizatori. Practicile tradiționale din domeniul pescuitului de somon au devenit o sursă de venit pentru mulți nativi din Alaska. Marea majoritate a somonului din Alaska pescuit în scopuri industriale este livrat pe uscat și prelucrat în fabricile de procesare a peștelui și fructelor de mare din numeroase comunități mici, situate de-a lungul coastei de 34.000 mile a Alaskăi. Aceste vechi sate și orașe depind de somon ca fundament al economiei lor și au un stimulent puternic pentru a sprijini gestionarea pe termen lung, durabilă a zonelor de pescuit.