Se toarnă 10 ml de ulei de măsline într-o tigaie fierbinte și se sotează quinoa, amestecând continuu. Se adaugă 300 ml de apă, se aduce la fierbere și se fierbe timp de 5 minute. Apoi se oprește aragazul și se lasă până când quinoa va fi gata.
Între timp, se curăță avocado și merele, se taie în cuburi mici și se stropesc cu zeamă de lămâie. Chili se taie în două jumătăți, se îndepărtează semințele și se tăie mărunt. Frunzele de mentă se rup de pe tulpini și se toacă mărunt. Se amestecă toate ingredientele pentru salată și se condimentează după gust cu uleiul de măsline rămas, sare și zeamă de lămâie.
Se toacă mărunt ceapa curățată, cepșoara și caperele. Se adaugă muștar în uleiul de măsline (20 ml) și amestecați bine. Se spală peștele și se usucă ușor cu prosoape de hârtie. Se face o tăietură transversală pe o parte a file-ului, cu o adâncime de 7 - 8 mm. Se întorc file-urile și se unge cealaltă parte cu uleiul de măsline rămas, apoi se presară cu sare și piper cu lămâie. Peștele se pune într-o tigaie-grătar foarte fierbinte, cu partea unsă cu ulei orientată în jos, și se prăjește o singură parte timp de 30 de secunde.
Distribuiți file-urile în farfurii, cu partea prăjită în jos. Se va condimenta partea de sus a fileului cu sare și zeamă de lămâie, iar apoi cu unt și muștar, ceapă, cepșoară și capere. Se servește cu salata de quinoa și năsturel.