Pentru a mura castravetele, tăiați-l în felii subțiri cu o răzătoare de tip mandolină și amestecați cu zahăr, oțet, semințe de coriandru, boabe de piper și mărar.
Într-un vas dreptunghiular, amestecați ginul, boabele de piper, sarea, zahărul, coaja de lămâie și de portocală și mărarul. Așezați fileurile de somon în amestec și marinați-le bine. Acoperiți vasul cu o folie și lăsați-l la frigider cam 4 ore.
Amestecați sosul de hrean cu smântâna.
Când sunt gata de servit, scoateți fileurile din marinadă și îndepărtați fulgii de sare rămași. Îndepărtați pielea și apoi feliați fileurile.
Se servește cu sos de smântâna cu hrean și castravete murat.
MOD DE PREPARARE
Gravlax din somon de Alaska marinat rapid în gin și piper roz, cu castraveți murați și sos de smântână cu hrean
Pentru a mura ceapa, puneți toate ingredientele în afară de ceapă într-o cratiță și aduceți-le la fierbere la foc mic. Fierbeți-le la foc mic timp de 1 minut până când zahărul și sarea s-au dizolvat, adăugați cepele roșii și luați cratița de pe foc. Lăsați la răcit.
Puneți feliile de ceapă într-un borcan sterilizat, tunați peste ele mixtura de oțet fierbinte și sigilați borcanul. Lăsați la răcit apoi puneți borcanul la frigider și lăsați ceapa să se mureze timp de 4 ore.
Preîncălziți cuptorul la 135 °C.
Puneți sosul de soia, apa, zahărul și togarashi într-o cratiță mică și aduceți la fierbere, amestecând din când în când. Când zahărul s-a dizolvat, luați vasul de pe foc și adăugați zeama de lămâie. Lăsați deoparte la răcit.
Puneți bucățile de piele de somon într-un vas și turnați marinada peste ele.
Acoperiți vasul cu o folie și lăsați-l la frigider peste noapte.
Pentru a găti pielea, dublați o foaie de copt cu folie de aluminiu și ungeți-o cu puțin ulei. Scurgeți bucățile de piele, îndepărtând orice surplus de marinadă și așezați-le pe folia de aluminiu unsă. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 40 minute sau până când zahărul s-a caramelizat.
Scoateți tava din cuptor și lăsați la răcit înainte de a rupe chipsurile.
*A se prepara cu 12-24 ore înainte de servire.
Chips din piele de somon de Alaska cu togarashi
Începeți cu prepararea sosului de smântână cu capere și hrean. Amestecați smântâna cu ierburile, caperele, hreanul, șalota și uleiul de măsline și apoi adăugați zeamă de lămâie, după gust.
Pentru rillette, puneți vinul alb, șalota, zeama de lămâie, codițele de pătrunjel și boabele de piper într-o cratiță cu apă și aduceți totul la fierbere. Fierbeți la foc mic timp de 10 minute. Reduceți focul pentru o fierbere foarte ușoară, adăugați somonul și fierbeți pentru a face să scadă zeama timp de 4 minute.
Lăsați somonul să se răcească în lichid. Odată răcit, scoateți-l din lichid, îndepărtați pielea și tăiați carnea grosier. Amestecați fulgii de carne cu somonul afumat, zeamă de lămâie, unt topit, arpagic și puțin piper. Răsturnați totul într-un bol, acoperiți și puneți la frigider (aveți grijă ca înainte de servire să aduceți conținutul la temperatura camerei).
Serviți rillettele cu câteva frunze de andivă (gustul amar al andivei acompaniază bine savoarea bogată a somonului) și sos de smântâna cu hrean și capere.
Rillette de somon de Alaska afumat și somon proaspăt
Combinați zeama de lămâie, usturoiul, 70 g de icrele de somon, apa și piperul într-un blender și amestecați până când consistența este una fină.
Apoi, în timp ce blenderul amestecă, adăugați încet uleiul de măsline, picătură cu picătură la început, apoi într-un fir subțire până la încorporarea completă și până când preparatul este dens și bine amestecat. Transferați totul într-un bol, acoperiți cu restul icrelor de somon și serviți cu pâine prăjită.
Caviar de somon de Alaska cu maioneză